Γιατί η συγκοίμηση έχει πολλά οφέλη

Το κείμενο αυτό είναι της Κλειώς, μαμά της Αριάδνης (9 μηνών) (και αδελφή μου!) για την συγκοίμηση!

Περιγράφει την εμπειρία της για την συγκοίμηση και μας εξηγεί τα πολλαπλά οφέλη της!

Δες εδώ ένα άρθρο με τις επίσημες οδηγίες για ασφαλή συγκοίμηση


Είναι βράδυ. 

Όλα είναι σιωπηλά. Ακούς μόνο την απαλή ανάσα του νεογέννητού σου. Είναι μόλις λίγες μέρες που επιστρέψατε από το μαιευτήριο και το να το έχεις τόσο κοντά σου τη νύχτα σε καθησυχάζει. Του πιάνεις το χεράκι με τρυφερότητα... Σε λίγο θα ξυπνήσει για να φάει, κανονικά θα έπρεπε και εσύ να ξεκουραστείς αλλά είναι τόσο όμορφο αυτό το πλασματάκι δίπλα σου...

Έγινες γονιός και ακόμα δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις.

Είναι βράδυ. Πέρασαν οι πρώτες μέρες. Πλέον δεν θέλει να κοιμάται στο ειδικό λίκνο  συγκοίμισης  που είναι κολλημένο στο δικό σου κρεβάτι. Έχει μάλλον κολικούς.  Χτυπιέται, τεντώνεται και κλαίει. Την παίρνεις αγκαλιά και ηρεμεί αμέσως. Απόψε, θα κοιμηθεί πάνω σου. Τι να κάνεις... Αφού έτσι ηρεμεί; Μόλις μπορέσεις, θα δοκιμάσεις να την ακουμπήσεις στο λίκνο της πάλι.

Είναι βράδυ, πέρασαν οι πρώτες εβδομάδες και εξακολουθεί να ξυπνάει κάθε 2 ώρες. Ευτυχώς, σου έχουν δείξει την ξαπλωτή θέση θηλασμού και πλέον δεν χρειάζεται κάν να σηκωθείς. Μόλις ξυπνήσει, την τραβάς απαλά δίπλα σου, την βάζεις σε θέση και κλείνεις και εσύ τα μάτια σου. Ο άντρας σου δεν ξύπνησε, δεν πρόλαβε καν να κλάψει η μικρή. Είναι φοβερό πως είστε οι 2 σας απόλυτα ρυθμισμένες. Μόλις ακούς λίγη κίνηση ξυπνάς και εσύ με τη μία.

 
 

Είναι βράδυ, η Αριάδνη είναι 8 μηνών πλέον. Εξακολουθεί να κοιμάται στο λίκνο δίπλα μου, όμως με τεντωμένο το χεράκι της προς τη δική μου κατεύθυνση. Αυτό το χεράκι που είναι σαν μαξιλαράκι και τόσο απαλό. Κοιμάται και κάνει μουγκριτά ικανοποίησης και ηρεμίας μέσα στον ύπνο της (« μμμμμμ.... »). Κοιμάται βαθιά. Εξακολουθεί να ξυπνάει 3 φορές τη νύχτα αλλά πλέον είμαι στον αυτόματο όταν γίνεται. Την τραβάω μαζί με τον υπνόσακο, την θηλάζω, με παίρνει ο ύπνος. Κάποια στιγμή ξυπνάω, την ακουμπάω απαλά πάλι στο λίκνο και συνεχίζω τον ύπνο μου.

Είναι πρωί, με ξυπνάει πάντα εκείνη, γυρνώντας μπρούμυτα και παίζοντας με μια ετικέτα του κρεβατιού ή με το κουνελάκι της. Καμιά φορά, με χτυπάει ελαφρά με το χεράκι της για να ξυπνήσω. Το πρωί είναι μια γλύκα. Θέλει να παίξει και είναι μέσα στην τρελή χαρά. Από τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας.

Είναι πρωί, σαββατοκύριακο αυτή την φορά. Ξυπνάει και την ακουμπάω στο κέντρο του κρεβατιού. Είμαστε και οι 3 μαζί. Μια οικογένεια. Ο μπαμπάς δεν έφυγε ποτέ από το κρεβάτι μας. Παίζει μαζί μας, καταχαρούμενος…

Η δική μου λύση συγκοίμησης

Κάνε κλικ στην εικόνα για να το δεις

Είναι τόσα πολλά που μπορούμε να πούμε για τη συγκοίμιση. 

Συγκοίμιση στο ίδιο κρεβάτι ή στο ίδιο δωμάτιο. Εμείς επιλέξαμε την ενδιάμεση λύση του ειδικού λίκνου. Για να είναι μαζί μας μεν αλλά στο δικό της χώρο δε. Και γιατί προσωπικά δεν μπορώ να κοιμηθώ με το μωρό τόσο κοντά μου. Δεν νιώθω άνετα και δεν κοιμάμαι καλά διότι αισθάνομαι ότι μπορεί να ξεχαστώ και να την « πατήσω » κάτα λάθος. Ξέρω όμως πολλές μαμάδες που κοιμούνται μαζί με το μωράκι τους στο ίδιο κρεβάτι και όλα πάνε καλά.

Μπορούμε να κάνουμε μια λίστα από τα άγχη των γονιών για τη συγκοίμιση.

Νομίζω τα έχεις σκεφτεί όλα αυτά και εσύ. Θέματα ασφάλειας (που υπάρχουν και θέλουν προσοχή, ειδικά όταν είναι στο ίδιο κρεβάτι). Θέματα οικειότητας για το ζευγάρι (αλλά υπάρχουν κι άλλα δωμάτια στο σπίτι, έτσι δεν είναι ;)). Και άπειρες απορίες όσον αφορά το παιδί... Μήπως κακομαθαίνει; Μήπως θα έχει θέματα στο μέλλον για να ανεξαρτητοποιηθεί; Μήπως η συγκοίμιση είναι φαύλος κύκλος που αν την ξεκινήσεις μετά δεν μπορείς να τη σταματήσεις με τίποτα;

Όμως, η συγκοίμιση, είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει όταν έρχεται ένα νέο μέλος σε μια οικογένεια. Ένα τόσο μικρό πλασματάκι δεν χρειάζεται ζεστασιά και ασφάλεια;

Αυτό κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε χώρες όπως Ιαπωνία, Ινδία, Αργεντινή, Βραζιλία, Αλγερία... σε σχεδόν όλο το νότιο ημισφαίριο κοιμούνται τα παιδιά με τους γονείς τους!

Έχει πάρα πολλά αναγνωρισμένα οφέλη:

Το να κοιμάσαι μαζί με το μωρό σου στο ίδιο κρεβάτι, ή στο ίδιο δωμάτιο δημιουργεί ένα περιβάλλον σιγουριάς και ασφάλειας για το μωρό:

  • Αποτελεί μια ιδανική μετάβαση για το παιδί μεταξύ το ασφαλούς περιβάλλοντος της μήτρας και του ύπνου στο δικό του δωμάτιο.

  • Χαρίζει μια συναισθηματική ασφάλεια και καθησυχάζει το μωρό που νιώθει, ακούει και μυρίζει την μητέρα του. Έτσι, το μωρό κοιμάται πιο γρήγορα αλλά και πιο βαθιά.  (Αυτό είναι δοκιμασμένο και εγγυημένο. Κάθε φορά που πάμε όλοι μαζί για ύπνο, δεν ξανά ξυπνάει μετά στη συνέχεια... Ενώ τις περισσότερες φορές που την πάμε μόνη της για ύπνο, θα ξυπνήσει 2-3 φορές κλαίγοντας μέχρι που θα πάμε και εμείς για ύπνο.)

  • Οι γονείς ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στις ανάγκες του μωρού. Μόλις υπάρχει λίγη κίνηση, οι γονείς ξυπνάνε, πριν φτάσει το μωρό στο σημείο να κλάψει. (Βέβαια, επειδή θηλάζω, ξυπνάω πάντα εγώ ενώ τις περισσότερες φορές ο τυχερός μπαμπάς δεν ξυπνάει καν!).

  • Ενισχύει το δεσμό μεταξύ παιδιού και γονιών. Όταν βάζω την Αριάδνη στο κέντρο του κρεβατιού, την έχω δει πολλές φορές να χαϊδεύει τον πατέρα της ταυτόχρονα!

  • Ο ύπνος κοντά στους γονείς (στο ίδιο δωμάτιο – co sleeping) προστατεύει ενάντια στο Σύνδρομου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και για αυτό, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία συνιστά το νεογέννητο να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του. Ο ύπνος στο κρεβάτι των γονιών (co-bedding ή bed-sharing) έχει τα ίδια οφέλη, αρκεί οι γονείς να τηρούν βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας.

  • Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς τους έχουν υψηλότερο επίπεδο αυτοεκτίμησης και είναι πιο κοινωνικοί στην υπόλοιπη ζωή τους. (1)

Δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα για το μωρό, έχει και πολλά οφέλη για τους γονείς:

  • Εάν θηλάζεις, απλοποιεί πάρα πολύ τον θηλασμό, διεγείρει την παραγωγή γάλακτος και περιορίζει την κούραση ! Δοκιμασμένο και αυτό!

  • Καθησυχάζει εμάς τους γονείς, ακούμε το μωρό που αναπνέει, και έτσι κοιμόμαστε και εμείς καλύτερα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα στην μαμά και στο μωρό όταν κοιμούνται μαζί. 

Ενώ είχαμε πει αρχικά με τον άντρα μου πως μετά τους 6 μήνες, θα πηγαίναμε την κόρη μας στο δικό της δωμάτιο, μας αρέσει τόσο πολύ που κοιμόμαστε όλοι μαζί που λέμε να το συνεχίσουμε λίγο ακόμα! Πιστεύουμε ότι για να είναι πετυχημένη η συγκοίμιση είναι σημαντικό ο μπαμπάς να μην εγκαταλείπει το κρεβάτι των γονέων, ώστε να στηρίξει τη μαμά αλλά και να έχει και εκείνος την επαφή με το μωρό. (Εμείς το καταφέραμε, παρόλο που σηκώνεται ο μπαμπάς μας στις 7 κάθε πρωί).

Εσύ, τι πιστεύεις για τη συγκοίμιση; Έχεις δοκιμάσει; Πες μας την εμπειρία ή/και τις ανησυχίες σου στα σχόλια!

 ΥΓ: Όπως το αναφέρω και πιο πάνω, η συγκοίμιση στο ίδιο κρεβάτι επιβάλλει να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες ασφαλείας ώστε να μην κινδυνεύει το μωρό (είτε από υπερθέρμανση, είτε από τους ίδιους τους γονείς). Οπότε αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει να κάνεις, ενημερώσου σωστά πριν! 

 

1) Parentalité, La vision de la science, Grandir Autrement n°32

Δες εδώ ένα άρθρο με τις επίσημες οδηγίες για ασφαλή συγκοίμηση

To πρώτο μου βιβλίο!

Για να απολαύσεις κάθε στιγμή με το παιδί σου!