Πολλές φορές, λέμε ότι το παιδί μας κάνει καπρίτσια και πολλές φορές, νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύει!
Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω: έχει την ικανότητα να μας κοροϊδεύει ή μας φαίνεται ότι μας κοροϊδεύει;
Τι εννοώ ;
Υπάρχει ένα πολύ μικρό και απλό τεστ που μπορούμε να κάνουμε το οποίο προτείνει η Isabelle Filiozat στο βιβλίο της ‘’Τα δοκίμασα όλα’’ για να δούμε εάν το παιδί μας έχει την ικανότητα να κάνει καπρίτσια.
Βρες το παιχνίδι (σχεδόν όλοι μας έχουμε ένα τέτοιο παιχνίδι σπίτι) όπου το παιδί πρέπει να τοποθετήσει στις τρύπες του παιχνιδιού τα αντίστοιχα σχήματα.
Δείξε του 2 ανοίγματα (π.χ. το τρίγωνο και το τετράγωνο) και δώστε του ένα σχήμα (π.χ. το τετράγωνο)
Ρώτησε τον σε ποια τρύπα μπαίνει το σχήμα.
Στους 40 μήνες, το 85% των παιδιών επιλέγουν το σωστό σχήμα, και αυτό δεν είναι μόνιμο, δηλαδή δεν τα καταφέρνουν πάντα κάθε φορά.
Μόνο μετά τα 4 έτη, σχεδόν όλα τα παιδιά τα καταφέρνουν με την πρώτη προσπάθεια, επειδή αυτό προϋποθέτει να έχουμε στο νου μας 3 πράγματα ταυτόχρονα.
Η Isabelle Filiozat, διάσημη Γαλλίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας 16 βιβλίων για τα συναισθήματα, τους γονείς και τα παιδιά μας λέει ''Όσο το παιδί χρειάζεται να δοκιμάσει για να βάλει το σχήμα στην τρύπα και δεν καταφέρνει να πει ποιο σχήμα πηγαίνει σε ποια τρύπα, είναι εντελώς ανίκανο να κάνει οποιοδήποτε καπρίτσιο’’.
Προσωπικά, με βοήθησε πολύ να ξέρω ότι το παιδί μου δεν είχε καν την ικανότητα να με κοροϊδεύει, δεν έμπαινα στο παιχνίδι της εξουσίας, έμενα πιο ψύχραιμη και μπορούσα να ανταποκριθώ καλύτερα (χωρίς θυμό).
Έχεις την εντύπωση ότι το παιδί σου κάνει καπρίτσια, ότι σε κοροιδεύει; Κάνε το τεστ για να βεβαιωθείς και πες μου!
Positive Parents
Η θετική γονεικότητα για γονείς και παιδιά που πετάνε! Άρθρα και εργαλεία για γονείς που θέλουν να σπουδάσουν το σημαντικότερο επάγγελμα της ζωής τους!
Είμαι η Ελένη Βασιλειάδη και γεννήθηκα σαν Mαμά το 2013! Έχω 2 κορίτσια που είναι σήμερα 8 και 10 ετών.
Είμαι Πιστοποιημένη Σύμβουλος γονεϊκότητας [2ετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης από την Parentalité Créative® στην Γαλλία], Εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International, συνεργάτης της APCOMM & πιστοποιημένη από το Training Institute of Psychology and Health στο Parental burnout. Είμαι επίσης Δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο δίκαιο της επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Γαλλία) & Εκπαιδευτικός Γαλλικής φιλολογίας (Ε.Κ.Π.Α.)
Είμαι επίσης η συγγραφέας του best seller βιβλίου ‘‘Μαμά, Μπαμπά, μ’ακούτε;’’ (εκδ. iWrite, 2023), & του παιδικού βιβλίου ‘‘Όταν η καρδιά μου γεμίζει’’ (εκδ. Παπαδόπουλος, 2024).
Το όραμα μου;
Θέλω να δώσω όρεξη και δύναμη στους γονείς να ασχοληθούν με το πιο σημαντικό επάγγελμα της ζωής τους!
H θετική γονεϊκότητα είναι μία προσέγγιση που εστιάζει στις ανάγκες και στα συναισθήματα του παιδιού. Βασίζεται στις ανακαλύψεις στις Νευροεπιστήμες που απέδειξαν ότι το στρες και η εκπαιδευτική βία επηρεάζουν αρνητικά τον υπό κατασκευή και ιδιαίτερα ευάλωτο εγκέφαλο των μικρών παιδιών. Προϋποθέτει να σεβόμαστε το παιδί ως άτομο με ανάγκες, συναισθήματα, απόψεις και να το αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια. Ο γονέας επιδιώκει να επικοινωνεί χωρίς κριτική και να ακούει το παιδί με ενσυναίσθηση και ευαισθησία, να περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί, να το ενθαρρύνει. Αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την βία (είτε σωματική, είτε ψυχολογική) και εστιάζει στη μακροχρόνια σχέση που «χτίζει» με το παιδί.