Το παιδί επιστρέφει από το σχολείο και ξεσπάει; 4 tips για να το διαχειριστείς με ηρεμία

Η εικόνα ενός παιδιού που μας αγκαλιάζει και μας διηγείται τη μέρα του με ενθουσιασμό είναι ιδανική, αλλά δεν είναι πάντα η πραγματικότητα. Αντίθετα, πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να γυρίζουν από το σχολείο με θυμό, ένταση ή κλάματα.

Έχω αρκετή εμπειρία πια από δύσκολα απογεύματα (η επιστρορή από το σχολείο για την κόρη μου Σοφία ήταν για χρόνια εκρηκτική και μία πρόκληση για μένα… - εδώ περιγράφω το 2018 ένα δικό μας απόγευμα)

Έχω συγκεντρώσει κάποιες βασικές πληροφορίες για να μπορείς να παραμείνεις ψύχραιμος/η όταν το παιδί ‘‘τα σπάει όλα’’ μετά το σχολείο…

1. Κατανόησε τι συμβαίνει στο μυαλό του παιδιού

Όταν ένα παιδί εκφράζει θυμό ή ένταση, στην πραγματικότητα εκτονώνει το στρες που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο σχολείο μπορεί να βρέθηκε αντιμέτωπο με προκλήσεις όπως συγκρούσεις με άλλα παιδιά, απαιτητικές δραστηριότητες ή την ανάγκη να ακολουθεί κανόνες. Όλα αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα στην ημέρα, επειδή το παιδί δεν έχει ακόμη αναπτύξει πλήρως την ικανότητα να τα διαχειρίζεται αποτελεσματικά.

Όταν επιστρέφει στο σπίτι, έναν χώρο όπου νιώθει ασφάλεια και αποδοχή, αισθάνεται αρκετά σίγουρο για να αφήσει ελεύθερα αυτά τα συναισθήματα. Αυτή η έκρηξη θυμού ή έντασης δεν είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά (ούτε ότι κάνεις κάτι ‘‘λάθος’’ ως γονέας!) αλλά μια φυσική διαδικασία αποφόρτισης, που βοηθά το παιδί να ανακτήσει την ψυχολογική του ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο, το σπίτι λειτουργεί ως ένας «ασφαλής χώρος» όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει ελεύθερα ό,τι δεν μπορούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Η σημασία της δικής σου ηρεμίας

Η δική μας στάση ως γονείς είναι εξαιρετικά σημαντική όταν το παιδί βιώνει ένταση ή θυμό. Σε αυτές τις στιγμές, ο εγκέφαλος του παιδιού δεν μπορεί να ακούσει ή να κατανοήσει λογικές εξηγήσεις. Αφού περάσει η στιγμή της έντασης, τότε μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του τι συνέβη και να δώσουμε καθοδήγηση για το μέλλον, όπως το να μην χτυπάει ή να μην πονάει άλλους​.

Η εμπιστοσύνη μας προς το παιδί είναι το κλειδί για να προοδεύσει στη διαχείριση των συναισθημάτων του. Αν εμείς αντιδράσουμε με φωνές ή τιμωρίες, αυτό απλώς αυξάνει την επιθετικότητα και το στρες που ήδη νιώθει το παιδί, κάνοντάς το να νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο ακόμα περισσότερο.

Αντίθετα, η ψυχραιμία μας είναι το κλειδί για να βοηθήσουμε το παιδί να ηρεμήσει πιο γρήγορα. Μέσα από τη δική μας ηρεμία, το παιδί καταλαβαίνει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

3. Όλα τα συναισθήματα έχουν θέση στην αγκαλιά σου

Μια τρυφερή αγκαλιά, εφόσον το παιδί τη δέχεται, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική. Τα παιδιά, όταν βιώνουν έντονα συναισθήματα όπως θυμό, ματαίωση ή απογοήτευση, συχνά δυσκολεύονται να τα εκφράσουν με λόγια. Η αγκαλιά τους προσφέρει μια φυσική αίσθηση ασφάλειας και σύνδεσης. Η τρυφερή αγκαλιά έχει και βιολογική επίδραση τόσο στο παιδί όσο και στον γονιό. Όταν αγκαλιάζουμε το παιδί μας, αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης στο σώμα μας. Η ωκυτοκίνη, συχνά αποκαλούμενη και "ορμόνη της αγάπης" ή της σύνδεσης, είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ασφάλειας, χαλάρωσης και συναισθηματικής σύνδεσης.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τίποτα εκείνη τη στιγμή· το να είμαστε απλώς δίπλα τους με μια ζεστή παρουσία είναι αρκετό για να νιώσουν ότι τα συναισθήματά τους είναι αποδεκτά.

Το να πούμε κάτι απλό, όπως «Καταλαβαίνω ότι περνάς δύσκολα τώρα, είμαι εδώ για σένα», τους δίνει το μήνυμα ότι είναι ασφαλή να εκφράσουν τον εαυτό τους, χωρίς φόβο για αποδοκιμασία. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας δείχνει στο παιδί ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά, ακόμα και τα πιο δύσκολα. Δεν χρειάζεται να κρύψουν τον θυμό ή την απογοήτευσή τους, ούτε να νιώθουν ντροπή γι' αυτά.

Αυτή η αποδοχή βοηθά το παιδί να αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη. Μαθαίνει ότι το να νιώθει αρνητικά συναισθήματα δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το ίδιο, αλλά ότι αυτά είναι φυσιολογικά κομμάτια της ανθρώπινης εμπειρίας. Σιγά-σιγά, μέσα από την αποδοχή μας, το παιδί μαθαίνει να τα διαχειρίζεται καλύτερα και να τα εκφράζει πιο αποτελεσματικά.

4. Θυμήσου ότι είσαι το λιμάνι εμπιστοσύνης του παιδιού

Το σημαντικότερο είναι να αντιληφθούμε ότι το παιδί εκφράζει τα συναισθήματά του γιατί νιώθει ασφαλές μαζί μας. Είμαστε ως γονείς το λιμάνι του παιδιού… Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να γυρίσει σε ένα «λιμάνι» όπου το αγαπούν άνευ όρων, όπου τα συναισθήματά του είναι αποδεκτά και όπου νιώθει ασφάλεια, τότε αυτό του δίνει την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσει και τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ως γονείς, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο, παρέχοντας στο παιδί την αίσθηση ότι ό,τι κι αν συμβεί έξω, εδώ, στο «λιμάνι» του, θα είναι πάντα καλοδεχούμενο, αγαπημένο και προστατευμένο.

Η αγκαλιά μας, η αποδοχή μας και η κατανόηση μας είναι αυτά που θα το βοηθήσουν να γεμίσει ξανά το «δοχείο της αγάπης» του. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ηρεμήσει, αλλά θα νιώσει πιο συνδεδεμένο μαζί μας, κάτι που θα του δώσει τη συναισθηματική σταθερότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ημέρας.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το δοχείο της αγάπης, ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να ακούσεις Δωρεάν το παιδικό μου βιβλίο ‘‘Οταν η καρδιά μου γεμίζει’’


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ:


Αν θέλεις να μάθεις βιωματικά πώς μπορείς να εφαρμόσεις τα εργαλεία επικοινωνίας της ενσυνείδητης και θετικής γονεϊκότητας στην καθημερινή σου οικογενειακή ζωή, μπορείς να συμμετάσχεις στον Βιωματικό Κύκλο Θετικής Γονεϊκότητας που διοργανώνω - ένα ταξίδι ενδυνάμωσης για γονείς με παιδιά από 1,5 έως 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια των 6+1 ενδυναμωτικών εργαστηρίων, θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες, πρακτικές συμβουλές και πολύτιμες γνώσεις. Θα δεις πρακτικά πώς να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις ήρεμα, να κατανοείς και να ξεπερνάς τις δύσκολες συμπεριφορές, και πώς θα χτίσεις μια σχέση γεμάτη ενσυναίσθηση, αγάπη, εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό.

Αν θέλεις να σου πω περισσ΄ότερα και να με ρωτήσεις ό,τι θέλει ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και συμπλήρωσε την φόρμα για να σε καλέσω για 5-10 λεπτά!